Uluslararası Güvenlik Platformu (3D Secure)
Sistem uyarınca, sanal ödeme işlemi sırasında müşteriye bankası tarafından ödeme şifresi sorulmakta ve böylece kart sahibinin kimligi doğrulanmaktadir. Bu sayede yetkisiz kişilerce kredi kartlarının internet ortamında kullanılmasının önüne geçilmesi sağlanmaktadır.
VISA tarafından geliştirilen 3-D Secure protokolü Mastercard tarafından da kabul edilmiş, bir uygulama şartı olarak getirilmiştir ve Garanti Bankası tarafından Ulusal Güvenlik Platformu (3-D Secure) adıyla hizmete açılmıştır.
Uluslararası Güvenlik Platformu bir ödeme onaylama metodu yada teknolojik bir platform olmayıp ödeme sürecindeki partilerin (işyeri-banka-kart sahibi) sorumluluklarını düzenleyen bir modeldir.
Uluslararası Güvenlik Platformu, sanal alışveriş işlemlerinin güvenliğinin arttırılmasi için Visa tarafından geliştirilmiş en gelişmiş sistemdir. Sistemin Visa kredi kartları kullanımı için hazırlanan uygulamasına "Verified by Visa", MasterCard kredi kartları kullanımı için hazırlanan uygulamasına ise "SecureCode" isimleri verilmektedir.
Günümüzde online alışveriş sayısı beklenmedik bir hızla ilerlemektedir. Bu büyük ilerlemeyle birlikte banka kartlarının online kullanımında oluşabilecek sahterkarlık durumları da açığa çıkmaktadır.İnternet üzerinden yapılan alışverişler sonucu yapılan geri ödeme sayıları,yüzyüze yapılan alışverişlerdeki geri ödeme sayılarına göre çok fazladır. Bu geri ödemelerin çoğunun sebebi, sahtekarlıkla ilgili olmaları yada kart sahiplerinin alışverişi kendilerinin yapmadığını iddaa etmelerindendir. Aynı zamanda araştırmalar kart sahiplerinin üçte birinin güvenlik nedeniyle online alışveriş yapmaktan çekindiklerini göstermektedir. Bu yüzden online alışverişler için ekstra bir güvenlik ihtiyacı oluşmuştur. İşlemi gerçekleştiren kişinin kart sahibi olup olmamasını ( kart sahibi doğrulama) doğrulayan bir sisteme ihtiyaç duyulmuştur.
Kart Sahipleri İçin Yararları
Mağazalar İçin Yararları
Kart Sahibi Doğrulama
Kart doğrulama servisi, kart sağlayıcı banka tarafından geçerli kılınmış bir kaydedilmiş şifre veya digital imzanın alışveriş sırasında kullanılmasına dayanır. Bu
süreç şu aşamalardan oluşmaktadır.
a) Kart sağlayıcı bankalar tarafından hazırlanan doğrulama programlarını kullanarak müşteriler kendileri sisteme kaydettirirler.
b) Müşterilerin yine aynı şekilde kart numarası, kart tipi, vs. bilgileri girerek alışveriş formunu doldururlar ve satın alma düğmesine basarlar.
c) Satın alma düğmesine basıldığında mesaj uygun sağlayıcıya (visa veya mastercard) yollanarak kart sahibinin programda kaydı olup olmadığına bakılır.
d) Kart sahibi kayıtlı ise, sağlayıcı banka tarafından bir pencere otomatik olarak açılır ve kart sağlayıcıya kayıtlı şifresi sorulur.
e) Şifre (veya digital imza) kart sağlayıcı banka tarafından kontrol edilir.
f) Eğer şifre (veya digital imza) onaylanırsa ödeme süreci başlar. Eğer şifre onaylanmazsa işlem sahtekarlıkla ilgili bir işlem olarak görülür
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.